Kategorie

 
 

Wybrane Artykuły

 
 

Reklama

 
 

Partnerzy serwisu

Kitchen furniture fitting
Transport Anglia

 
Strona główna Programy Artykuły Forum Reklama O nas Kontakt  
Rodzaje blatów kuchennych : blaty granitowe, blaty z drewna, blaty postforming, blaty z corianu

Blaty kuchenne

Rodzaje blatów kuchennych

 

Blaty kuchenne poza tym, że mają wielki wpływ na wygląd naszej kuchni, to także z pewnością jeden z najbardziej obciążanych elementów mebli kuchennych. Narażone na ciągłe działanie czynników mechanicznych, wysokich i niskich temperatur oraz wody, muszą być wykonane ze szczególnych materiałów i aby służyć nam długo i dobrze powinny być właściwie konserwowane, wykonane, oraz właściwie zamontowane. W chwili obecnej na rynku można spotkać się z bardzo szerokim wyborem rodzajów blatów kuchennych. Postaram się pokrótce scharakteryzować najpopularniejsze z nich, oraz opisać ewentualne wady i zalety każdego z podanych typów blatów.

 

Blat kuchenny z drewna Blat z drewna

Jednym z najbardziej tradycyjnych i zarazem najszlachetniejszych materiałów, z jakich można wykonać blat kuchenny jest drewno. Niewiele jest materiałów, które dodają kuchni specyficznego ciepła, zapachu budując niepowtarzalny klimat i atmosferę. Do produkcji blatów drewnianych stosuje się wyjątkowo twarde gatunki drewna, jak na przykład nasz rodzimy buk. Jako materiały wykończeniowe zaleca się specjalne oleje do drewna nanoszone kolejno w kilku warstwach. Niewskazane jest używanie, jakichkolwiek farb czy lakierów ze względu na częsty kontakt z żywnością. Poza wieloma niezaprzeczalnym zaletami, mają one niestety klika wad. Przede wszystkim wymagają wiele więcej uwagi niż blaty laminowane, syntetyczne czy granitowe. Aby drewniany blat służył nam długo, i niezmiennie okazale się prezentował, powinien być regularnie konserwowany, oraz traktowany o wiele delikatniej niż jego syntetyczne odpowiednik.

 

Blat kuchenny z granitu Blat granitowy

Blaty wykonane z granitu charakteryzują się wysoką twardością i całkowitą odpornością na wodę, oraz wysokie temperatury. Wykazują również doskonałe właściwości pod względem higieny z racji swojej zwartej budowy i tego, że nie wchłaniają żadnych substancji utrudniając rozwój bakterii. Prezentują się bardzo szykownie i elegancko. Do ich niewielu wad zaliczyć można to, że jeśli już zostaną uszkodzone ich naprawa jest bardzo trudna i kosztowna. Innym minusem jest to, że są bardzo trudne w obróbce, w praktyce możliwej tylko przy zastosowaniu narzędzi dostępnych w specjalistycznych zakładach. Niektórym osobom może również przeszkadzać to, że fizycznie i wizualnie sprawiają chłodne wrażenie. Ze względu na swoją masę powinny być montowane na odpowiednio przygotowanych szafkach.

 

Blat kuchenny postformingBlat postforming

Bazę tych bardzo popularnych blatów wykonuje się z płyty wiórowej o grubości 28 lub 38 mm oklejonej odpornymi na uszkodzenia i wysokie temperatury laminatami. Jeśli tylko nie pozwolimy, aby woda dostała się pomiędzy laminat a płytę wykazują również wysoką wodo odporność. Zalety tego rozwiązania to przede wszystkim niska cena, szeroka gama kolorów i wzorów oraz stosunkowo łatwa obróbka.

 

Blat kuchenny z corianuBlat z corianu

Kosztowne, lecz bardzo wytrzymałe blaty wykonane z Corianu to propozycja dla bardziej zamożnych, można potraktować je jako inwestycja na lata. Nie blakną pod wpływem światła charakteryzują się wysoką odpornością na zarysowania, całkowitą wodo odpornością a także bardzo dobrymi właściwościami higienicznymi. Dostępne w wielu wzorach przeważnie imitujących kamień. Corian jest materiałem, który bardzo dobrze się obrabia, możliwość łączenia ze sobą wielu elementów w jednolitą całość pozwala na uzyskanie bardzo wyszukanych kształtów.

Blaty ze stali nierdzewnej

Jest to wyjątkowo wytrzymałe i trwałe rozwiązanie, blaty mogą być wykonane w dowolnym kształcie z zachowaniem jednolitej bryły, istnieje możliwość wykonania zlewozmywaka czy ociekacza jako integralną całość tafli blatu, dzięki temu posiada bardzo dobre właściwości higieniczne. Słabe strony to to że nie jest to rozwiązanie tanie, no i nie każdemu może się podobać laboratoryjny charakter kuchni, gdzie często stosuje się ten właśnie materiał.

Blaty wykładane kafelkami

Jeszcze nie tak dawno było to bardzo popularne rozwiązanie, do ich zalet można zaliczyć dobrą wytrzymałość na uszkodzenia oraz odporność na wodę, kolejną jest szeroka gama kolorów, oferta rodzaju kafelek na rynku jest bardzo bogata do tego dochodzi możliwość łączenia ze sobą różnych ich rodzajów tworząc w ten sposób ciekawe wzory i połączenia. Do wad spora pracochłonność wykonania co pociąga za sobą pewne koszty, wymagająteż trochę więcej pracy w utrzymaniu higieny ponieważ mają nieregularną struktóre i fugi które jeśli nie są odpowiednio czyszczone mogą być siedliskiem bakterii. Jest to ciekawe rozwiązanie dla osób które mogą sobie same wykonać taki blat. Obecnie prezentuje się bardzo orginalnie na tle najbardziej powszechnych blatów laminowanych.

 

Podobne artykuły

Zawiasy stosowane w meblach kuchennych.

Oświetlenie stosowane w meblach kuchennych.

Kosze cargo stosowane w meblach kuchennych.

Szuflady stosowane w meblach kuchennych.

Fronty jakie można zamontować w meblach kuchennych.

Zlewozmywaki kuchenne.

Zmywarka w kuchni

 
 

Polecamy

 
 

Strona główna   |   Artykuły   |   Forum   |   Sklep   |   Reklama   |   Kontakt

Copyright (c) 2007 Meble-porady.pl